Jeja Sundström fick Svenska Vispriset 2019

Närbild på leende Jeja SundströmSvenska vispriset 2019 har tilldelats Jeja Sundström, en av landets mest folkkära, slagkraftiga och mångsidiga visartister.
Namnet på årets pristagare avslöjades på den stora årliga nordiska visträffen
på Säröhus utanför Kungsbacka i helgen.

– Jag tappade hakan så jag fick hämta upp den från golvet när de ringde från scenen på Särö och berättade att jag fått priset. Herregud, detta är ju fantastiskt roligt, en sådan superöverraskning, utbrister Jeja Sundström själv glatt i telefon.

Jeja var redan under 60- och 70-talens stora visvåg en av landets främsta visartister, en epok vars svallvågor fortfarande känns av i den nordiska visvärlden. Hon är fortfarande verksam som förmedlare av kulturarvet visan och var så sent som i oktober ute med turnégruppen De kaxiga myrorna på en Värmlandsturné.
– Det är fem trubadurvänner och jag som framför ett minnesprogram bestående av Stefans och mina låtar, berättar hon.

Lappländska Jeja, uppvuxen i Storuman men numera bosatt i Stockholm, har haft många strängar på sin lyra under ett långt aktivt artistliv. Hon var flitigt medverkande redan på Vispråmen Storkens dagar på 60-talet, hon ingick på 70-talet i visgruppen Visor med bockfot med dåvarande sambon Stefan Demert samt Sid Jansson och Björn Ståby. Det artistiska samarbetet med Stefan Demert fortsatte ända till hans bortgång förra året. Hon har även varit ordförande i YTF, spelat teater och revy och varit flitigt engagerad i radio och TV. Hennes medverkan i TV-programmet Gäster med gester bidrog till att göra henne ännu i mer folkkär.

Ur prismotiveringen:
”Årets pristagare har en lång trubadurkarriär och ett flertal konstnärliga uttryck både med och utan röst, stundtals krumbuktande och även för betraktaren fysiskt skrattutmattande. Som rikets första trubadurska är hon en av Sveriges mest folkkära och mångsidiga artister. Flitig gästartist på Vispråmen Storken på 60-talet, medlem i gruppen Visor & Bockfot på 70-talet, ordförande i Yrkestrubadurernas förening 1975-76, medverkande i åtskilliga radio- och tv- program, ett stort antal skivinspelningar med varierande vistolkningar och samarbeten som huggit sig fast som en anaconda i folkhemmet. Hon fortsätter aktivt den muntliga traditionen, sprider visan vidare och är idag aktuell med Jeja och de kaxiga myrorna. Visränderna går aldrig ur, och efter varje utflykt i andra sammanhang har hon alltid återvänt till visan – den berättande sången. ”

Svenska Vispriset delas ut av Riksförbundet Visan i Sverige och är en utmärkelse som tilldelas en person eller organisation som under längre tid kontinuerligt har arbetat för att stärka visans ställning i Sverige. Pristagaren kan vara en utövande artist, men också någon som har arbetat för visan organisatoriskt eller pedagogiskt. Det utslagsgivande skall vara att arbetet har medfört ökad uppmärksamhet och acceptans för visan som konstform. Bland tidigare pristagare hittar vi namn som Sid Jansson, Hanne Juul, Jan-Olof Andersson, Carin Kjellman, Johan Johansson, m fl.

Juryn för Svenska Vispriset 2019 har bestått av förra årets pristagare Sid Janssons ersättare Lucas Stark, Nordiska Visskolans grundare Hanne Juul samt Boel Nihlman och Ingegerd Wessel från Riksförbundet Visan i Sverige.

Svenska Vispriset 2019 finansieras av den folkligt förankrade svenska visvärlden, genom Chris Jangelöv/Nordvisa, Dan Andersson-sällskapet, Gällerstads Forngårdsförening, Kils Visklubb, Ruben Nilson-sällskapet, Samfundet Visans Vänner i Uddevalla, Visans Vänner i Eskilstuna, Visans Vänner i Göteborg, Visans Vänner i Skaraborg, Visans Vänner södra Skåne, Visans Vänner på Tjörn, Visans Vänner i Västerås, Visfestivalen i Lund, Visklubben keppet, Visklubb 67, Visum Visans Vänner i Umeå, YTF-Yrkestrubadurernas förening.

Frågor om Svenska vispriset:
Niclas Abrahamsson, vice ordförande i Visan i Sverige, 070-7780573
Webbsida för Riksförbundet Visan i Sverige: visanisverige.se